Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

En återstart med glans

”Vi hade nästan gett upp, men nu har vi fått tron tillbaka igen, säger Staffan Ivarsson, ordförande i Hudiksvalls Badmintonklubb. ”Faktum är att vi nu känner oss mer engagerade än nånsin, och det är jätteroligt.”

För 70 år sedan föddes Hudiksvalls Badmintonklubb, en liten, anrik förening som haft sina upp- och nedgångar genom historien, men som nu blomstrar och börjar se ljust på framtiden.
Staffan ser tillbaka på en pandemi som kantades av problem och bröt sönder de vanliga strukturerna, med negativa effekter i flera led. Det blev kort sagt sparlåga på allting. Ungdomar slutade, föräldraengagemanget minskade, och det blev svårare att få in personer som ledare och till styrelseposter.
När Hudiksvall valde att söka återstartspengar var det med flera syften, bland annat att ta fasta på 70-årsjubiléet och på olika vis försöka bygga upp en gemenskap och vi-känsla igen. Hur det gick? Strålande, enligt en stolt ordförande i klubben.
”Vi lyckades samla människor kring detta jubileum, säger Staffan, som vi valde att fira redan den 14 december ifjol. Under jubiléet anordnade vi en mängd olika aktiviteter för olika åldrar, som badmintongolf, frågesport samt olika tävlingar med utlottningspriser. Och vi tryckte upp träningströjor som delades ut vid detta tillfälle och sen kommit att bäras under hela säsongen, vart vi än varit och spelat. Det blev väldigt populärt och lyckat. Jubileet och de aktiviteter vi gjorde gav oss den knuff framåt som vi behövde.”

Stärkt föreningskänsla
Staffan är glatt överraskad över gensvaret som kommit, även när det kommer till aktiva spelare.
”Nyligen hade vi hela fjorton spelare med till Sundsvall Open på en klubbresa, det var ovanligt många, däribland flera som känt sig lite tveksamma tidigare, men nu slöt upp och följde med och spelade. Dessutom hade vi ett gäng som följde med och hejade på. Förhoppningsvis sådde det dett frö om att själva vara med och tävla. Tack vare återstartsstödet kunde klubben stå för resekostnaderna, vilket var en avgörande faktor.”

”Det engagemang som jubileet gav har också inspirerat en 16- och en 17-åring att vilja vara ledare, och de har redan kommit med idéer på hur man kan utveckla träningarna. Dessutom är det föräldrar som har anslutit och blivit en aktiv del av föreningen. Tidigare var vi tre-fyra stycken som gjorde allt i föreningen, nu är det nästan svårt att dela ut uppgifter till alla som vill ställa upp. Vi har även fått in nya personer i styrelsen här den sista tiden.”

Staffan ser stora värden i badmintonsporten, utifrån att det är en idrott som man kan ägna sig åt på olika nivåer och i alla olika åldrar, faktum som underlättar när det kommer att få människor att ställa upp över generationsgränserna. Men det behövdes en rejäl knuff på allt, i rätt riktning, för att återigen kunna få föreningshjulen att snurra.
”Vi vill att dom som ska få tävla verkligen ska kunna göra det, och lika viktiga är dom som vill ha en motionsaktivitet och söker en gemenskap, vi är till för alla. Idag har vi 50-60 spelare i fyra träningsgrupper, en nybörjar- och fortsättningsgrupp för de yngre, samt motionär och senior. Vår äldsta aktive är 83 år för övrigt.

En spännande utmaning väntar klubben som står som värd för Hudik Cup 1-2 april, som också är finalen av ”Norrlands stora pris", en tävling som normalt brukar omsluta 220-250 spelare.
”I år hoppas vi hamna på runt 300 spelare, det blir en rolig utmaning där vi får chansen att visa vad vi går för. Med alla som nu bidrar blir det så mycket enklare att arrangera en sån turnering. Det engagemang vi nu har i vår lilla klubb har jag aldrig upplevt tidigare under mina tiotal år som ordförande i klubben.”

En stolt 70-åring som nu hämtat kraft efter pandemin.

Publicerad: 2023-03-03

Senast uppdaterad: 2023-03-03

Sponsorer