Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Flyer får förening att flyga

I vår miniserie av reportage med koppling till återstartsstöd: denna gång hamnar vi bland viktiga eldsjälar i Skåne.

Två mil öster om Lund hittar vi Veberöd, ett litet samhälle med ungefär 5 000 invånare.
1977 bildades en badmintonklubb på orten, Veberöds BMF, som ett resultat av att man ville kunna erbjuda ett alternativ till fotbollen som fångade upp de flesta barn och ungdomarna.

Vi skriver 2023 och pratar med Per Alfsson som är en av eldsjälarna i klubben, där han som styrelseledamot bland annat jobbar med motionsdelen. När pandemin kom blev det en rejäl smäll även för denna förening.
”Det var ju bara ungdomarna som fick hålla på, ett tag tog det helt still. Det är klart att det blev tufft på många sätt, som för våra motionsspelare. Vi har sen fått dras med problemet att många hittade andra intressen under den där tiden, och det är svårt att sen locka dem tillbaka till vår verksamhet.”

När pandemin lagt sig och saker normaliserats återstod bara sex motionärer.
”Det var lite kris kan man säga. Det var tur att det här med återstartsstöd fanns att söka, det blev lite vändningen för oss. När det kommer sig till just motionärerna är det så att de finansierar väldigt mycket av våra barn och ungdomars verksamhet via planhyror och fjäderbollar, det räcker inte med de lokala aktivitetsstöden. Så när vi funderade på vad vi behövde göra var en prioritet att försöka få vuxna spelare att hitta till vår förening, och vi behövde en plan för det.”

Styrelsen bestämde sig för att försöka nå genom bruset via ett direktutskick till alla invånare i Veberöd.
”Vi fick hjälp att ta fram en riktigt klatschig flyer. På flyern formulerade vi ett erbjudande om att komma och träna och dessutom få spela gratis tre gånger. Det här var reklam som avvek i posthögen och fick många att bli nyfikna. Dessutom lät vi sätta upp flyern på anslagstavlor i angränsande samhällen.”

Resultatet visade sig bli över förväntan.
”Det visade sig vara många som inte kände till oss, det här gjorde att de fick upp ögonen. Det var ett trettiotal som nappade på vårt erbjudande under förra hösten, och det blev som ett genombrott för oss, där väldigt många av dem som var med och provade valde att fortsätta. Tack vare dessa spelare i åldern 30 till 75 har vi nu även bättre möjligheter att rent ekonomiskt ge våra barn och ungdomar bra förutsättningar att träna och spela. Det var ett fantastiskt genomslag vi fick. Dessutom kunde vi sätta prov-racketar i händerna på dem när de kom, racketar som vi fått finansierade genom återstartsstödet.”

I skrivande stund består föreningen av 26 yngre spelare som antingen tränar i en barn/nybörjargrupp eller i en fortsättningsgrupp i åldern 15-25 år, där även flera är ute på tävlingar.
”Det där att hitta tränare är ju alltid svårt, men vi har duktiga tränare till båda grupperna och sen även unga hjälptränare som stöttar upp väldigt bra.”

Per lyfter även den viktiga fysiska platsen för träning två gånger i veckan, Idalahallen, som är en ny och fräsch miljö att vara i. Även det ett sätt att vara attraktiv som idrott, för konkurrensen är fortfarande hård och det gäller att nå genom bruset, menar Per.
”Vi behöver behålla våra 25-30 motionsspelare, det är en utmaning för framtiden, och de får gärna bli flera. Det gäller även våra yngre aktiva förstås. Det blir viktigt att nå ut med budskapet att badminton är en bra idrott.”

En annan positiv konsekvens av det offensiva rekryteringsarbetet är att klubben verkar ta steget in i seriepyramiden igen.
”Vi har planer på att starta ett seniorlag till hösten, det är på låg nivå, men förstås en stor framgång för oss, utifrån hur det såg ut under förra året. Det är roligt att det blåser lite positiva vindar igen.”

Nya generation ska ges bra förutsättningar i Veberöd. Bild från föreningsverksamhet 2020.

Flyern som öppnade dörrar för fler att hitta till klubben.

Publicerad: 2023-03-09

Senast uppdaterad: 2023-03-09

Sponsorer