Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Para-EM: ”Ett minne för livet”

Vilken succé det blev den gångna helgen när Rickard Nilsson och Dilan Jakobsson lämnade European Para Championships med totalt fyra medaljer.

European Para Games kan summeras, och det blev ett professionellt och bra evenemang som samlade olika sporter i en och samma arena.
”Att rymma så många olika idrotter inomhus i olika hallar var verkligen imponerande och skapade en unik atmosfär, säger Paniz Yousefi, förbundstränare. Trots tuff konkurrens visade det svenska laget en fantastisk kämpaglöd och presterade otroligt bra.”

”Det var en bitterljuv känsla att se Sverige möta varandra så tidigt i kvart- och semifinal, vilket hindrade en svensk final. Som tränare är man stolt över den imponerande medaljskörden våra två spelare lyckades åstadkomma. Att erövra medaljer i samtliga klasser, därav två stycken i herrdubbelklassen är enastående.”

Paniz menar att evenemanget främjade gemenskapen mellan olika idrotter, där idrottare från olika grenar fick chansen att stötta varandra.
”Att vi fick uppleva goalball-finalen och vice versa bidrog verkligen till den härliga atmosfären. Och sammantaget, Rickard och Dilan gjorde enastående prestationer. Rickards sjunde plats på världsrankingen inför Paris 2024 är imponerande, och Dilans resa till 24:e plats är otroligt starkt. Deras framgångar lyser som exempel på deras hårt arbete och dedikation.”


Så här säger de två huvudpersonerna om händelsen.
Rickard (tre silvermedaljer):

”Jag kom till turneringen med förväntning om att det skulle bli tufft i alla kategorier då nivån i Europa har höjts mycket de senaste åren. Den enda kategorin som jag har tagit medalj i innan är ju singel (brons 2014, silver 2016 och 2018). Så det hade jag väl som mål för mig själv att iallafall försöka försvara silvret i singel, trots att nivån har höjts sen senaste EM.
Att sedan få med sig två silver till i mixed och herrdubbel är jättehärligt. Det var första gången som jag spelade ihop med William Smith från England och vi utmanade Europas och ett av världens bästa dubbelpar till en tight 3-setsfinal. Det är jag riktigt nöjd med. Mixeden med Helle-Sofie Sagøy från Norge har stämt otroligt bra och vi gjorde några av våra bästa mixedar ihop under mästerskapet, så det tar vi med oss till framtida turneringar.”

”Sammanfattningsvis mitt bästa internationella resultat hittills, och det är en bra vägvisare var jag ligger i nivån i Europa. Min mamma och coach har i efterhand analyserat mycket och extra kul är att jag också har fått in lite nya grejer som vi har jobbat på hemma i mitt spel och det är jag väldigt nöjd med.”

Dilan Jacobsson (en bronsmedalj):
”Det kändes bättre och bättre dag för dag. Dock var det väldigt nervöst i den första matchen jag spelade mot världsettan Lucas Manzur. Jag försökte bara göra mitt bästa och ha roligt på plan, för att se om jag kunde mäta mig mot honom. Känslan att komma trea var väldigt bra.

PH Croona, sportchef, säger så här om framgångarna på EM.
”Det är en fantastisk framgång för svensk badminton. Båda spelarna håller en hög nivå igenom tävlingen. Vi gläds åt deras framgångar och ser mycket positivt på framtiden för Parabadminton.”

Publicerad: 2023-08-24

Senast uppdaterad: 2023-08-24

Sponsorer