Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Nyheter i SJT- och MJT-tävlingarna

Säsongen 2024/2025 har vi den första årskullen med spelare som går upp i U15-klassen utan att ha med sig några rankingpoäng. För att även förstaårs U15-spelare som håller SJT-nivå ska ges möjlighet att delta i SJT-tävlingarna i början av säsongen kommer åtta killar och åtta tjejer tas ut för att få delta i de två första SJT tävlingarna.

I singelkategorierna i MJT kommer en begränning på max 32 deltagare införas i U15 och U17.

SJT för förstaårs U15-spelare

De två första SJT:erna spelas i början av säsongen vilket gör det svårt för förstaårs U15-spelarna att hinna samla ihop tillräckligt med poäng för att kvalificera sig för deltagande.

För att även förstaårs U15-spelare som håller SJT-nivå ska ges möjlighet att delta i SJT-tävlingarna i början av säsongen kommer åtta killar och åtta tjejer tas ut för att få delta i de två första SJT tävlingarna.

Uttagningen av förstaårs U15-spelare görs av Sportslig ledning i augusti efter genomfört riksläger. Då få rankinggrundande tävlingar har arrangerats innan denna uttagning, kommer Sverigerankingen inte att ligga till grund för uttagningen. Anmälan till tävlingen ska registreras via online-anmälan av spelarens förening innan anmälan stänger.

Om någon av de uttagna spelarna inte kan delta i någon av de två första SJT:erna kan Sportslig ledning välja att ersätta spelaren med en annan förstaårs U15-spelare. Om ingen ersättare tas ut tillsätts platsen som övriga platser i SJT dvs baserat på ranking.

Följande platser reserveras för förstaårs U15-spelare:

  • 8 platser av de 24 platserna i singelkategorierna reserveras till förstaårs U15-spelare.
  • 16 platser (8 par) av de 48 platserna (24 par) i mixeddubbel reserveras till förstaårs U15-spelare.
  • 8 platser (4 par) av de 32 platserna (16 par) i dubbelkategorierna reserveras till förstaårs U15-spelare.

I dubbel- och mixedkategorierna kan de uttagna spelarna även anmäla sig med en andraårs U15-spelare vilket medför att det kan beröra fler än fyra par i dubbel och åtta par i mixed.

Efter de två första SJT:erna görs en bedömning om det finns ett behov av att ha samma upplägg även för SJT 3 i december.

Begränsningar i singelkategorierna för MJT-klassen

Under säsongen 2023/2024 har det förekommit mycket stora klasser i vissa MJT-tävlingar.

För att arrangörerna ska ha förutsättningar för att kunna genomföra bra tävlingar för spelarna kommer singelkategorierna (HS/DS) i MJT att begränsas till max 32 deltagare i U15 och U17. För uttagning till singelkategorierna samt eventuell placering på reservlistan gäller spelarens plats på Sverigerankingen vid anmälningstidens utgång.

Ingen begränsning kommer att införas för U13-klassen och inte heller U15- och U17-klassernas dubbel- och mixedkategorier.

SJT/MJT ändringarna finns som pdf här Pdf, 48 kB..

Publicerad: 2024-07-10

Senast uppdaterad: 2024-07-10

Sponsorer