Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Bollar och racket

Fjäderboll

En badmintonboll består av fjäder från gås eller anka, samt en skinn- eller plastöverdragen botten av kork. Fjädern är den del av bollen som påverkas mest av fukt och temperatur. Fram till det att bollen ska användas förvaras den bäst i ett utrymme som är ganska svalt, 8-10 grader, och med en luftfuktighet på 70-80%, i ett obrutet och tätt rör.

Fjäderbollar tillverkas i flera hastigheter och benämningen på hastigheten varierar. De vanligaste är:

76 - långsam
77 - medium
78 - snabb

Ett riktmärke är att i vanliga gymnastikhallar används hastighet 76, i större badmintonhallar 77/78 och i mycket stora hallar 78/79. Bollens hastighet påverkas av flera faktorer men främst av hallens storlek och temperatur. En boll blir snabbare i varm och fuktig luft än i sval och torr. Under en turnering kan bollhastigheten därför förändras under dagen och beroende på hur mycket publik som finns i hallen.

Nylonboll

Nylonbollen (plast) bör förvaras på samma sätt som fjäderbollen, svalt och fuktigt. Nylonbollens hastigheter benämns i allmänhet:

grön - långsam
blå - medium
röd - snabb

Racket

Dagens racketar är gjorda av olika typer av konstfibermaterial, men ett gemensamt namn är grafitracket. Racketen består av handtag, skaft och ett huvud med senor. Tjockleken på handtaget är helt individuellt och det viktigaste är att det känns det bra i handen. Tänk på att racketen är en förlängning av armen.

Moderna racketar är extremt lätta och det är inte säkert att en lätt racket är det bästa för dig. Nybörjare och motionärer bör välja en lite tyngre racket, med en tyngdpunkt som ligger närmare racketens huvud, och med ett skaft som inte är för mjukt.

Sponsorer